Oduvek ste se pitali zasto služi ekspres lonac?

  • 26.3.2021.
Oduvek ste se pitali zasto služi ekspres lonac?


Pre nekoliko godina su ekspres lonci bili vrlo popularni i rado su se koristiti u svakoj kuhinji. Potom je došao neki period zatišja, kada se nisu preterano koristili, a danas su ponovo jedna od omiljenih posuda za kuvanje u bilo kojoj kuhinji. Savremena tehnologija je stvorila tehnički dovršene i unapređene, potpuo sigurne za upotrebu, napredne ekspres lonce koji su i vrlo jednostavni za korišćenje. 

U čemu je prednost ekspres lonca u odnosu na ostale posude?

Ekspres lonci su idealni za osobe koje nemaju mnogo vremena za kuvanje, jer je glavna prednost ekspres lonca brzo kuvanje, i to čak za 70%. Tako ćete uštedeti vreme koje možete potrošiti na druge aktivnosti. Takođe, jedna od velikih prednosti kuvanja u ekspres loncu jeste i ta što hrana pripremljena na ovaj način, u sebi zadržava sve vitamine i minerale, važne za pravilno funkcionisanje organizma. Obroci neće biti samo brzo pripremljeni, već će biti daleko ukusniji i zdraviji.

Šta je sa receptima? Šta se može pripremiti?

U ekspres loncu ćete jednostavno pripremiti sva ukusna i zdrava jela "na kašiku". Takvi su upravo goveđi gulaš i govađa supa. Pogledajte recepte koje smo vam pripremili ispod i pripremite ukusan obrok za celu porodicu ili krug prijatelja.

1. Recept za goveđi gulaš

Goveji gulaš

Sastojci:

  • 1 kg goveđe plećke
  • 750 g crnog luka
  • 100 g ulja
  • 2 kašike paradajz pirea
  • so
  • crni biber u zrnu
  • 3 kašike mlevene crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica kima
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica majarana

Priprema:

Oljuštite crni luk, sitno ga iseckajte i propržite na ulju. Dodajte paradajz pire, promešajte i skinite sa strane. Na luk dodajte crvenu papriku, brzo promešajte i zalijte litrom vode. Vratite na vatru.

Meso isecite na manje, jednake komade, te dodajte luku. U šerpu dodajte beli luk i ostale začine i ako je potrebno, dodajte još malo vode. Ekspres lonac zatvorite i kuvajte oko 20-25 minuta. Zatim sačekajte da se poklopac na loncu vrati u prvobitan položaj a krčkanje unutra smiri. zatim lonac možete lako otvoriti, ali uvek vodite računa da se ne opečete na vrelu vodenu paru koja će izaći iz lonca nakon otvaranja. To je to, vaš goveđi gulaš je pripremljen! Za prilog povrće bareno na pari, uz praktične dodatke.

2. Recept za goveđu supu

Goveja juha

Sastojci:

  • 3/4 kg govedine sa kostima (za supu)
  • 2 velike šargarepe
  • ceo peršun (i koren i list)
  • 1/2 čajne kašičice crnog bibera u zrnu
  • 1 ravna kašičica soli
  • 2 l hladne vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u ekspres lonac. Zatvorite poklopac i kuvajte na najvišoj temperaturi. Kada provri i ventil na loncu se zatvori, smanjite temperaturu za 1/3 i kuvajte još 25 minuta.

Skinite lonac sa vatre i ostavite ga da stoji bar 2 sata. Petnaestak minuta pre ručka otvorite lonac i prespite u činiju iz koje ćete poslužiti supicu. Ako želite, pre služenja možete dodati i neku testeninu u supu. Jednostavno, zar ne?

Share News