Slatka pogača

  • 26.2.2016.
Slatka pogača

Slatka pogača sa grožđicama se brzo sprema, divnog je ukusa i dopušta varijacije po pitanju fila. Kombinujte ono što vi volite, a mi sa vama danas delimo recept sa grožđicama.


Sastojci za kiselo testo:


500 gr belog
kocka svežega kvasca
2 dl mleka (ili više, ako smesa bude suva)
kašičica šećera
100 g putera

Sastojci za fil:

500 g sitnog sira (ako je nemastan, dodamo kašiku pavlake)
1 veliko jaje
kora limuna
100 g šećera
suvo grožđe (ili druge grožđice)
kesica vanilin šećera
kašika ulja za pekač 

Preliv:

1 jaje
2 kašike slatke pavlake

Priprema:

1 Kocku kvasca razmutimo u toplom mleku, dodamo kašičicu šećera i pustimo da kvasac nadođe.
Kada kvasac nadođe, dodamo brašno i zamesimo zajedno sa puterom.  Zamešeno testo pustimo da odstoji i nadođe, bar 30 min. Za to vreme napravimo fil mešajući sve navedene sastojke.

2 Testo rukama razvučemo u podmazanom okruglom pekaču, na sredinu stavimo fil, prelijemo prelivom koji smo ranije umutili. Zavijemo testo po ivicama i pustimo da nadođe, oko 30 min.


3 Pečemo približno 30 min na 180 stepeni. Rashlađenu pitu isečemo na trogulove, po želji pospemo prah šećerom.

Uživancija :)

Share News