Rudolfov kolač od borovnice
- 4.7.2016.
Sastojci:
Za kolač od borovnice:
- 1 vanilin štapić
- 115 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 195 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 150 g borovnica
- 1 limun
- 120 ml mleka
Za glazuru od limuna:
- 5 kašika šećera u prahu
Dodatno:
- kalup za biskvit
- maslac za podmazivanje
- štapić za ražnjić
Zagrejte rernu na 140ºC. Podmažite kalup za biskvit i prekrijte ga papirom za pečenje. Prepolovite vanilin štapić i izvadite semenke. Umutite maslac sa šećerom i vanilom penasto. Dodajte jaja, jedno po jedno. Pomešajte brašno s praškom za pecivo i solju. Borovnicama dodajte jednu veliku kašiku mešavine s brašnom (ovo će sprečiti propadanje borovnica u smesu kolača). Izrendajte koricu limuna u brašno s praškom za pecivo. Ostatak mešavine s brašnom pomešajte sa smesom od maslaca, pa dodajte mleko. Mešajte dok ne dobijete svilenkastu smesu. Umešajte borovnice. Smesu podelite po kalupu za biskvit. Pecite oko sat i trideset minuta, dok ne postane zlatnosmeđe boje.
Glazura od limuna
Prepolovite limun, iscedite njegov sok i promešajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku smesu. Probodite topli biskvit štapićem za ražnjić kako biste proverili da li je dobro pečen. Izvadite biskvit iz kalupa, premažite glazurom od limuna i isecite ga na komade.
Recept i slika preuzeti sa sajta 24hkitchen