Recept za uskršnju pečenicu
- 12.4.2016.
Sastojci:
1kg brašna tipa 500
1 kašičica soli
mlaka voda po potrebi
1. Dimljenu pečenicu preko noći ostavimo u hladnoj vodi, da se se razsoli, kako ne bi bila preslana.
2. Od brašna, kvasca i soli zamesimo testo, koje mora biti veće gustine, kako ne bi "curilo" po pekaču.
3. Testo ostavimo približno pola sata da nadođe, a zaim ga prebacimo na pobrašnjen stoljnjak.Testo razvijemo oklagijom toliko da unutra bez problema možemo da smestimo pečenicu, koju smo ranije izvadili iz vode i osušili.
4. Pečenicu urolanu u testo stavimo na podmazan pekač i stavimo je u prethodno zagrejanu rernu.
5. Pečemo na temperaturi 170-180 °C 90-120 min, u zavisnosti od veličine i oblika pečenice. Ako je pečenica teška 1 kg i pljosnatog oblika, onda je pečemo oko 90 min, ako je pečenica veća i deblja, pečemo je 120 min.
Pa prijatno!