Recept za »Rosmarino takos«
- 16.6.2017.
Ako nemate ideju šta pripremiti za večeru, napravite domaći "Rosmarino takos".
Za poslepodnevni ili večernji obrok udovoljite sebi posebnim zalogajima „Rosmarino takos“-a, koji je za vas pripremio naš Rosmarino kuvar, Blaž Ivanovič.
Sastojci:
Za tortilju:
- 270 gr brašna
- 2 kašike suncokretovog ulja
- Prstohvat soli
- Kafena kašičica praška za pecivo
- 1,5 dcl tople vode
Nadev:
- 4 kriške avokada
- 2 svinjske šnicle
- Pola glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- So i biber
- Pola kašičice čilija u prahu
- 1 limeta
- Pola kašičice crvene paprike u prahu
Postupak za tortilju:
Brašnu dodamo so, prašak za pecivo, ulje i mešamo da se stvore mali vazdušasti oblačići. Dodamo 1 dcl vode i nastavimo da mešamo. Po potrebi dodamo još malo vode. Kada testo postane gladko i elastično, podelimo ga na 10 – 12 jufkica i pokrijemo kuhinjskom krpom. Ostavimo da odmara 20-30 minuta. Nakon toga jufkice valjamo na debljinu pola centimetra.
Tiganj ugrejemo na srednju temperaturu. Kada je tiganj zagrejan u njega stavljamo testo. Dok testo krene da raste, okrenemo ga i pečemo još 30 sekundi. Zatim testo stavljamo na tanjir i pokrijemo krpom. Ponavljamo postupak sve dok ne utrošimo testo.
Nadev:
Crni luk sečemo na kolutove te ga sortiramo u tiganj u kom je malo ulja. Dodajemo začine i solimo po ukusu. Kada luk omekša, dodajemo sitno seckani beli luk te dinstamo još 3 minuta. Luk izvadimo iz tiganja i odmah dodajemo meso. Meso posolimo i pobiberimo. Pečemo 3 minuta sa svake strane. Kada je pečeno, odlažemo na tanjir i pustimo da odmara 5 minuta. Zatim ga iseckamo na trake.
Prema potrebi tortilje obrežemo da bismo dobili okrugao oblik. Na tortilju ređamo meso, luk, a zaključimo avokadom. Pre nego što poslužite, pokapajte limunom kako bi avokado zadržao boju.
PRIJATNO!
Recept pripremio: Blaž IvanovičRosmarino kuvar i Ex Masterchef Slovenija Contender |