Recept za prave morske bruskete
- 30.5.2017.
Jednostavni morski brusketi koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Ako idete na more tek krajem leta, ovaj recept održavaće utisak da ste već na moru. ;) Laka i ukusna hrana, pravi izbor za tropske dane.
Brusketi su izuzetno rasprostranjeno i voljeno italijansko jelo. Daju vam slobodu da eksperimentišete sa različitim namirnicama, da kombinujete interesantne ukuse i uvek mogu biti novi izazov. Možete ih lako pripremiti u bilo koje doba dana, bilo kao okrepljujuću užinu ili ukusnu i laganu večeru. Spadaju u omiljene "finger bites", ili zakusku "s nogu" kada vas iznenadi prijatno društvo. Da vidimo kako ih je pripremio naš kuvar :)
Sastojci:
- 8 manih lignji
- 3 kriške hleba
- maslinovo ulje
- so i biber
- origano (2 prstohvata)
- sok od pola limuna
- nekoliko tanjih kolutova crnog luka
- zeleni vrhovi komorača
- 3 lista zelene salate (narezana na trakice)
- 3 čeri paradajza
- 1 beli luk
- 2 štapića za ražnjiće
Postopek:
Kada kupujete lignje, zamolite prodavca da vam ih očisti, ipak je on stručnjak. Lignje kratko marinirajte u limunovom soku, maslinovom ulju i origanu. Kako biste ih lakše okretali u tiganju, naređajte ih na drvene štapiće (jedna lignja, pola čerija, jedna lignja, pola čerija...). Pecite ih na srednje visokoj temperaturi. Minut ipo sa svake strane. Tokom okretanja, posolite i pobiberite prema ukusu.
Kada lignje izvadite iz tiganja, tiganj pokapljite maslinovim uljem, dodajte kriške hleba i prepecite sa obe strane, toliko da dobiju preplanulu boju. Dok su kriške još vruće, u njih utrljajte beli luk.
Na prepečene kriške hleba složite salatu, na to lignje, zatim crni luk i na kraju dekorišite vrhovima komorača. Prelite sa malo kvalitetnog maslinovog ulja i poslužite uz kriške limete.
Prijatno, uživajte!
Recept pripremio: Blaž IvanovičRosmarino kuvar u Ex Masterchef Slovenia Contender |