Recept za pečeni baštenski krompir

  • 8.9.2017.
Recept za pečeni baštenski krompir

Ako nemate ideju šta danas poslužiti kao prilog uz ručak ili večeru, pripremite pečeni baštenski krompir po receptu našeg Rosmarino kuvara Blaža Ivanoviča. Krompir je tako dobar, da ćete ga slasno jesti i kao poseban obrok.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • pola kašike suvog ruzmarina, origana, koriandera, timijana
  • 1 kašika slatke paprike (prah)
  • 500 g mladog krompira
  • 200 g crvenog krompira
  • 2 šargarepa
  • šaka čeri paradajza
  • pola kašičice soli
  • 2 velika prstohvata mlevenog bibera
  • 1 veliki crni luk

Priprema:

  • Rernu zagrejte na 175 stepeni C
  • U posudi pomešajte suve začine, so i ulje
  • Krompir dobro očistite i isecite na jednake komade (manje krompire nije potrebno seći)
  • Luk oljuštite i isecite na velike komade, isto uradite sa šargarepom
  • Čeri paradajz reolovite, dodajte ih ostalom povrću, ubacite u pekač ili pleh i prelijte mešavimo začina i ulja
  • Pečete 40–50 minut.

 Prijatno!

Savet kuvara:

Kada pripremate krompir, dobro je da imate pripremljenu veću posudu sa vodom. Dok krompir ljuštite i sečete izlažete ga vazduhu. Da ne bi potamneo (oksidirao), potopite ga u hladnu vodu. Tako će zadržati lepu boju. Ujedno se rešite i suvišnog skroba oz krompira. Pred pečenje ga morate dobro iscediti i osušiti (na papirnom ubrusu ili kuhinjskoj krpi), da bi se bolje ispekao. To je važno pogotovu kada ga stavljate u vruće ulje. Tako ćete sprečiti prskanje ulja iz tiganja ili friteze.


Rosmarino kuhar Blaž Ivanovič

Recept pripremio

Blaž Ivanovič

Rosmarino kuvar i Ex Masterchef Slovenija Contender

Share News