Recept za lavandin patišpanj sa kruškom

  • 10.9.2017.
Recept za lavandin patišpanj sa kruškom

Brz za pripremu i delikatan dezert sa dodirom lavande. Za dan kada poželite da se prošetate beskrajnim poljima lavande na jugu Francuske.

Sastojci:

  • 50 g brašna
  • 50 g šećera
  • ⅓ kašičice vanile u prahu (ili keseca vanilin šećera)
  • 2 prstohvata cvetova lavande
  • 2 jaja
  • 20 g putera (istopljenog)
  • 2 dl mleka (sobne temperature)
  • zrela kruška

 

Priprema:

1. Dva manja pekača namastimo puterom. Krušku po dužini podelimo na pola. Svaku polovinu zatim isečemo na listove (ali ih ne odvajamo, stoje povezani).  

2. U posudi promešamo brašno, šećer, vanilu i lavandu. Dodamo jaja, dobro promešamo i prelijemo istopljenim maslacem i mlekom. Masa mora biti ujednačena i tečna. 

3. Krušku (polovinu) poređamo po pekaču i prelijemo pripremljenim testom. Pečemo na 180 stepeni približno 27–30 minuta (ili dok ne porumeni). 

4. Ispečen kolač ostavimo da odmori nekoliko minuta a zatim pospemo šećerom u prahu i tako poslužimo.
Savet: lavandu u receptu možete zameniti i nekim drugim začinom po ukusu. I još nešto: prilikom pečenja, kolač dosta naraste u svim pravcima, ali čim prestanete sa pečenjem, "vrati" se u pekač.

Prijatno!

Share News