Recept za lavandin patišpanj sa kruškom
- 10.9.2017.
Brz za pripremu i delikatan dezert sa dodirom lavande. Za dan kada poželite da se prošetate beskrajnim poljima lavande na jugu Francuske.
Sastojci:
- 50 g brašna
- 50 g šećera
- ⅓ kašičice vanile u prahu (ili keseca vanilin šećera)
- 2 prstohvata cvetova lavande
- 2 jaja
- 20 g putera (istopljenog)
- 2 dl mleka (sobne temperature)
- zrela kruška
Priprema:
1. Dva manja pekača namastimo puterom. Krušku po dužini podelimo na pola. Svaku polovinu zatim isečemo na listove (ali ih ne odvajamo, stoje povezani).
2. U posudi promešamo brašno, šećer, vanilu i lavandu. Dodamo jaja, dobro promešamo i prelijemo istopljenim maslacem i mlekom. Masa mora biti ujednačena i tečna.
3. Krušku (polovinu) poređamo po pekaču i prelijemo pripremljenim testom. Pečemo na 180 stepeni približno 27–30 minuta (ili dok ne porumeni).
4. Ispečen kolač ostavimo da odmori nekoliko minuta a zatim pospemo šećerom u prahu i tako poslužimo.
Savet: lavandu u receptu možete zameniti i nekim drugim začinom po ukusu. I još nešto: prilikom pečenja, kolač dosta naraste u svim pravcima, ali čim prestanete sa pečenjem, "vrati" se u pekač.
Prijatno!