Piletina u sosu sa vrganjima
- 15.9.2017.
Ukusno jelo za sve ljubitelje pečurki.
Ali najpre reč-dve o samim vrganjima:
Narodno je verovanje da vrganji rastu kad pada kiša i jako, jako grmi. Gomile su recepata za pripremu vrganja. Ali, kako upoznati njegov pravi i osnovni ukus? Probajte vrganj – sirov. Naravno, mora biti potpuno mlad i zdrav. Narežite ga na ploške, dodajte mu malo grubo narezanih oguljenih badema, par kapi maslinovog ulja i balsamica. Posolite ga i ne zaboravite pobiberiti – pečurke u svim varijantama obožavaju sveže mleveni biber. Kad ste vrganj probali sirov, možete ga pripremiti po želji. Vrganj voli eksperimente, baš kao što voli biti pojeden sa jajima na klasičan način.
Odličan je u sosu od neutralne pavlake kao dodatak jelima od mesa ili povrća. Ja sam ga kombinovala uz prethodno ispečene pileće batačiće i obaren pirinač, a vi po želji možete umesto pirinča koristiti kuvan ili pečen krompir.
Sos od vrganja:
Možete koristiti sveže ili sušene vrganje. Ako koristite sušene vrganje, ne zaboravite da ih prethodno ostavite bar pola sata u mlakoj vodi, da nabubre.
Sitno iseckajte manju glavicu crnog luka i par češnjeva belog, pa sve kratko propržite na malo ulja, u tiganju ili voku. U to sipajte pripremljene vrganje i promešajte. Dodajte par kašika belog vina, posolite i začinite biberom. Kad provri nalijte neutralnu pavlaku, tek toliko da prekrije pečurke, ne treba preterivati jer je jaka i masna. Kuvajte još par minuta, pospite sitno seckanim peršunom i sos je spreman za jelo!
Recept pripremila Snežana GavrančićKuvarica i blogerka |