Recept za najlepši mekani Uskršnji hleb sa ukrašenim jajima

  • 28.4.2021.
Recept za najlepši mekani Uskršnji hleb sa ukrašenim jajima

Sastojci:

  • 1 vrećica instant kvasca
  • 2,5 dl mlakog mleka
  • prstohvat soli
  • 100 g putera
  • 2 jaja
  • 1/2 šolje šećera
  • 3,5 šolje brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vode
  • 6 obojenih jaja
  • ukrasne šarene mrvice za torte

Priprema:

U šolji pomešajte instant kvasac, pola kašičice šećera sa mlakim mlekom. Ostatak mleka, soli, putera, šećera i kvasca stavite u posudu kada naraste. Dodajte polovinu brašna i dobro izmešajte. Postepeno dodajte ostatak brašna u količinu da testo ne leplje.

Ne zamarajte se čak i ako vam treba malo više brašna od planirane količine ili manje. Pokrijte posudu krpom i ostavite sat vremena na toplom mestu dok se smeša ne udvostruči.

Zatim testo podelite na 12 delova, a od svakog napravite kolut debljine oko 2-3 i dužine oko 30-35 cm. Zarolajte rolne jedna oko druge i spojite ih u prsten. Posložite ih na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite sat vremena da još više narastu. Pomešajte jedno jaje sa jednom kašičicom vode i premažite testo.

Na sredinu svake vekne stavite obojeno jaje i pospite šarenim mrvicama za tortu, stavite u zagrejanu rernu na 180 ºC 20-25 minuta dok ne porumeni.

Share News