Recept za najlepši mekani Uskršnji hleb sa ukrašenim jajima
- 28.4.2021.
Sastojci:
- 1 vrećica instant kvasca
- 2,5 dl mlakog mleka
- prstohvat soli
- 100 g putera
- 2 jaja
- 1/2 šolje šećera
- 3,5 šolje brašna
- 1 jaje
- 1 kašičica vode
- 6 obojenih jaja
- ukrasne šarene mrvice za torte
Priprema:
U šolji pomešajte instant kvasac, pola kašičice šećera sa mlakim mlekom. Ostatak mleka, soli, putera, šećera i kvasca stavite u posudu kada naraste. Dodajte polovinu brašna i dobro izmešajte. Postepeno dodajte ostatak brašna u količinu da testo ne leplje.
Ne zamarajte se čak i ako vam treba malo više brašna od planirane količine ili manje. Pokrijte posudu krpom i ostavite sat vremena na toplom mestu dok se smeša ne udvostruči.
Zatim testo podelite na 12 delova, a od svakog napravite kolut debljine oko 2-3 i dužine oko 30-35 cm. Zarolajte rolne jedna oko druge i spojite ih u prsten. Posložite ih na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite sat vremena da još više narastu. Pomešajte jedno jaje sa jednom kašičicom vode i premažite testo.
Na sredinu svake vekne stavite obojeno jaje i pospite šarenim mrvicama za tortu, stavite u zagrejanu rernu na 180 ºC 20-25 minuta dok ne porumeni.