Makaroni sa sirom
- 26.2.2016.
Kako napraviti savršene makarone sa sirom? Na internetu možete pronaći hiljade recepata na ovu temu. Ali mi smo za vas izdvojili najbolji :) Pročitajte:
Sastojci:
- 50g bageta (hleba), isečenog na sitne komade
- 2 kašike putera, plus 1 kašika rastopljenog putera
- 350g spiralne, penne ili neke druge kratke paste
- 2 čena belog luka, fino iseckana
- 1 kašika slačice ili senfa
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 500ml punomasnog mleka
- 250g čedara, zrelog
- 50g parmezana
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Pospite komadiće hleba preko Hot Stone pekača, da prekrijete dno, poprskajte raspoljenim puterom i začinite po ukusu. Pecite oko 6 minuta, dok hleb ne postane hrskav. Ostavite sa strane da se hladi.
- Kuvajte pastu 2 minuta kraće nego što piše na uputstvu za kuvanje na pakovanju. U međuvremenu, u kaseroli Hot Stone istopite preostali puter. Dodajte beli luk i slačicu/senf, propržite 1 min i umešajte brašno. Pržite još 1 minut a zatim postepeno dodajte mleko, sve dok ne dobijete fino ukuvan sos, bez grudvica. Krčkajte 5 minuta, konstantno mešajući, dok sos ne postane gušći. Skinite sa vatre, umešajte sav čedar i polovinu parmezana.
- Umešajte pastu u sos i začinite prema ukusu i prespite celu smesu u pekač Hot Stone. Pospite hrskavim hlebom i ostatkom parmezana i pecite oko 20 minuta dok pasta ne postane zlatkasta i hrskava.
Poslužiti uz neku osvežavajuću zelenu mešavinu salata.
Savet: ovako pripremljenu pastu možete pre pečenja i zamrznuti. Kada budete poželeli da je imate na trpezi, temeljno je odledite i ispecite u rerni.
Prijatno!